Tot ce nu stiai despre rosii



Tot ce nu stiai despre rosii 
Posteaza anunturi gratuite pe www.anunturi-ocazionale.ro
 
Stiai ca rosiile sunt o sursa importanta de antioxidanti vitali pentru organismul nostru, cum ar fi vitamina A, vitamina C si licopenul - despre care se spune ca poate preveni aparitia cancerului si a altor boli?

Crezi ca tomatele proaspete sunt cele mai bune? Mai gandeste-te

Tomatele conservate pot fi mult mai nutritive decat cele proaspete deoarece acestea sunt selectionate cand sunt coapte si procesate intr-o maniera care sa le conserve toate beneficiile. Oamenii de stiinta au descoperit ca produsele ambalate din tomate procesate la cald, asa cum ar fi sosul pentru spaghetti, ne pot oferi de sase ori mai mult licopen decat cantitatea echivalenta de tomate proaspete. Acest lucru este posibil deoarece caldura folosita in timpul procesarii distruge zidul de celule, permitand ca licopenul sa fie mai bine absorbit in tubul digestiv. Este important de stiut ca licopenul este solubil in grasimi, facand ca acesta sa fie mai bine absorbit atunci cand este consumat impreuna cu grasimi. Asa ca, poti adauga putin ulei de masline, branza sau carne la pasta ta favorita de tomate pentru a beneficia din plin de continutul de licopen.
Ce fac antioxidantii pentru tine

Antioxidantii sunt o parte vitala a dietei tale alimentare. Licopenul este recunoscut pentru cantitatea de antioxidanti pe care ii contine. O dieta bogata in vitamina C obtinuta din fructe si legume poate reduce riscul aparitiei cancerului, bolilor de inima, loviturilor, infarctului si diabetului. Vitamina C scade presiunea sangelui si nivelul de colesterol, ajuta la subtierea sangelui si protejeaza impotriva oxidarii. Solubila in grasime, vitamina A se implica in formarea si mentinerea pielii si parului sanatos. Ne ajuta sa vedem in lumina obscura si este necesara cresterii sistemului osos, dezvoltarii dintilor si reproducerii.
Cum poti introduce tomatele in dieta ta zilnica

Vei gasi in continuare cateva modalitati simple si eficiente de a-ti lua doza zilnica de tomate:

- mananca italieneste. Fa-ti obiceiul de a manca paste cu sos de rosii la pranz. Foloseste rosii coapte pentru a-ti prepara singura sosul de rosii sau foloseste sosul tau preferat de spaghetti.

- chilli vegetarian. Iti poti prepara rapid un savuros chilli, amestecand o cana de rosii intregi cu o cana de supa de fasole. Adauga bucati de morcovi proaspeti, ceapa si o mana sau doua de stafide. Condimenteaza cu putin chimen si pudreaza putina scortisoara.

- adauga rosu verdeturilor tale. Adauga felii de rosii in salata ta. Incearca felii de rosii presarate cu verdeturi pentru un gust extraordinar.

- tocanita cu tomate. Amesteca o ceasca de pasta de tomate la tocanita ta de carne, impreuna cu celelalte ingrediente, pentru un plus de savoare.
Reteta recomandata:
Ravioli cu tomate, ceapa si ardei

Ingrediente:
- doua linguri de ulei;
- doi ardei mijlocii, taiati felii;
- doi catei de usturoi, pisati;
- o cana de rosii taiate cu ceapa dulce;
- doua linguri de pasta de tomate;
- o jumatate de lingura de verdeturi;
- 500 de grame de ravioli cu branza sau carne: se fierb, se scurg de apa si se pastreaza calzi;
- parmezan ras, dupa preferinta.
Cum se prepara:

1. incalzeste uleiul intr-o cratita mijlocie la foc mic. Adauga ardeiul si usturoiul; lasa pe foc aproximativ cinci minute pana cand ardeiul se inmoaie.
2. adauga pasta de tomate si condimentele (sau verdeata). Lasa la foc mic, neacoperit, pentru zece minute.
3. intinde sosul pe platou. Adauga ravioli deasupra si toarna peste ei sosul ramas. Daca doresti, poti orna cu parmezan ras.

Timpul de preparare: 10 minute; timpul de fierbere: 15 minute; cantitatea servita: ~ 250 de grame; numarul de portii: 4. Factori nutritivi: numarul de calorii/1 portie: 320; grasimi/1 portie: 110. Valori nutritive necesare organismului in timpul unei zile; aici calculate la o valoare medie de 2000 de calorii - grasimi: 12 grame (19%); grasimi saturate: 3,5 grame (17%); colesterol: 115 mg (38%); sodiu: 620 mg (26%); carbohidrati: 36 grame (12%); fibre: 2 grame (9%); zahar: 9 grame; proteine: 16 grame; vitamina A: 15%; vitamina C: 30%; calciu: 20%; fier: 10%.